Zo kun je oude boosheid loslaten

Net als iedere andere primaire emotie heeft boosheid een functie en geeft het aan dat er iets belangrijks voor je op het spel staat. Boosheid zet je aan tot het aangeven van je grenzen en het voor jezelf opkomen. Als je boosheid vasthoudt of opkropt kan dit tot oplopende frustratie, psychische klachten en sombere gevoelens leiden. Om die reden is het dus beter om oude boosheid los te laten.

Maar hoe pak je dat aan? In dit blogartikel geef ik je tips om op een goede manier met je oude boosheid om te gaan.

“Is er iets ofzo?”

Het is de dag nadat jouw leidinggevende heeft aangekondigd dat hij bij een ander bedrijf gaat werken. Dat vind je natuurlijk jammer, want hij was erg goed in zijn werk. Maar je staat ook te trappelen van ongeduld, nu is het jouw kans om die rol te gaan vervullen.

Je hebt de afgelopen jaren keihard gewerkt, hebt altijd uitstekende functioneringsgesprekken gehad en je hebt alle benodigde diploma’s en ervaring. Die baan is gewoon van jou, het is helemaal jouw plek, je voelt het aan alles.

Eenmaal op je werk sta je neuriënd te wachten tot de automaat een mok met koffie vult als je collega bij je komt staan. “Heb je het al gehoord? Jeanette wordt onze nieuwe leidinggevende,” fluistert hij je toe. Je kijkt hem een tel sprakeloos aan en loopt dan weg.

“Is er iets ofzo?” hoor je je collega nog net zeggen als je het pand verlaat. Terwijl er zowat stoom uit je oren komt bel je naar HR en meld je je ziek. Misschien moest jij ook maar eens gaan solliciteren.

Een dergelijke reactie is een manier om met misgenoegen en teleurstelling om te gaan. Je bent boos omdat je je gepasseerd voelt maar in plaats van je te uiten, houd je de boosheid binnen.

De oorzaak van die oude boosheid

Een van de oorzaken van oude boosheid is dus het niet uiten ervan in de momenten waarop je boosheid ervaart. Dat kunnen recente situaties zijn, maar hebben ook vaak te maken met ervaringen uit de tijd dat je opgroeide. Je hebt je als kind bijvoorbeeld niet gehoord of gezien gevoeld. Of er is je onrecht aangedaan. En tijdens die gebeurtenissen was er om welke reden dan ook geen ruimte om jouw emoties te uiten.

Je gevoelens van boosheid en verdriet om de dingen die je hebt gemist of die je zijn overkomen, zijn in je onbewuste blijven hangen en draag je nog steeds bij je. Hierdoor leef je voor een deel nog altijd in het verleden en kun je te maken hebben met boze, verontwaardigde gedachten terwijl daar in het hier en nu geen duidelijke aanleiding voor is.

Het resultaat kan zijn dat je jezelf blokkeert en dat je steeds in een wrokstemming bent. Het voelt alsof de hele wereld tegen je is, zelfs je partner of kinderen. Je bent gespannen en prikkelbaar, de emotie van boosheid blijft in je systeem zitten en wordt om het minste of geringste opgeroepen.

Mag jij boos zijn van jezelf?

Boosheid wordt in onze maatschappij niet echt geaccepteerd. Veel van ons leren om netjes en vriendelijk te zijn met als resultaat dat we ons aanpassen. Het kan goed zijn dat je daarom bang bent om je oude boosheid toe te laten omdat je onbewust de aangeleerde overtuiging hebt dat boos worden niet mag.

Sta daar eens bij stil en ga na hoe er in je gezin van herkomst vroeger met boosheid werd omgegaan. Het is mogelijk dat je vroeger werd gestimuleerd om boze gevoelens weg te stoppen. In zo’n geval is een herwaardering van je boosheid op zijn plaats, want boos zijn is geen negatieve emotie. Het is in onze bedrading gelegd zodat we voor onszelf op kunnen komen.

Omarm je boosheid! Pas daarna kun je er aan gaan werken om je oude boosheid los te laten.

Omgaan met boosheid

Als eerste is het belangrijk om je bewust te worden van je boosheid. Geef daarbij voor jezelf antwoord op de volgende vragen:

  • Welke situaties maken me boos? Wat zijn mijn emotie triggers?
  • Wat is er voor mij in het geding als ik boos word?
  • Welke neiging heb ik als ik boosheid voel?

Aan de hand van deze punten leer je bij jezelf te herkennen wat je boos maakt. En het helpt je om te herkennen wat jouw neiging is als je boos wordt. De een begint harder te praten en te fronsen, terwijl een ander juist dichtslaat en boosheid inslikt.

De volgende stap is om je boosheid toe te laten. Het toelaten van (oude) boosheid is namelijk een belangrijke voorwaarde om het ook weer los te kunnen laten. Zoek een plek voor jou alleen en laat het gevoel stapje voor stapje toe. Voel bij jezelf waar de boosheid jou toe aanzet, welke behoefte merk je bij jezelf? Verlang je naar begrip of medeleven? Of is het juist nodig om een grens te stellen? Heeft jouw boosheid te maken met het hier en nu of wordt er iets in jou getriggerd uit het verleden?

Bepaal wat je nu eigenlijk met je boosheid wilt en neem die behoefte serieus. Misschien is jouw behoefte als kind niet serieus genomen en maakt dit je nu nog steeds boos. Misschien voelt iets in je zich zo gekrenkt door een ander dat het lastig is om die oude boosheid los te laten. In het laatste geval is kan het nodig zijn om die ander stapje voor stapje te vergeven zodat je vrij komt van de ander en van wat hij of zij jouw heeft aangedaan. Geen makkelijke opgave maar wel een die leidt tot meer ruimte voor jou.

Oh ja, en als je jouw boosheid in het contact wilt brengen met de ander, doe dit dan als je weer enigszins gekalmeerd bent zodat je een gesprek aan kunt gaan met behoud van de relatie.

Therapie om je oude boosheid los te laten

Kun je hulp gebruiken omdat het je niet goed lukt om de oorzaken van je boosheid te achterhalen of omdat je het moeilijk vindt om je boosheid toe te laten? Neem dan gerust contact met me op voor een kennismakingsgesprek.