Volgens cijfers van het CBS (april 2023) hebben 6 op de 10 volwassenen wel eens geprobeerd af te vallen. De populairste manier om kilo’s kwijt te raken is het volgen van een dieet. Veel van ons zijn dus bekend met de wens om een paar kilo’s kwijt te raken. Maar wat nu als di(eten) en eetbuien je leven beheersen?
De vicieuze cirkel van diëten en eetbuien
“Vanaf morgen eet ik geen koolhydraten meer! Nou ja, dan kan ik nu nog wel even afscheid nemen van al dat lekkers. Want vanaf morgen …” En huppetee, daar ga je, de start van een eetbui. Een heerlijk gevoel die eerste hap appeltaart, en die zak chips, hmmmm, smullen! En als dan de roes voorbij is.. spijt, schaamte, zelfkritiek.. “Vanaf morgen moet het echt anders! Morgen gaat het me echt lukken! Dan start ik met mijn nieuwe dieet, geen koolhydraten meer voor mij!.”
En jawel, dat koolhydraatvrije dieet gaat lekker! De eerste vijf kilo’s vliegen er vanaf! Yes! Maar dan. Na een lange vermoeiende werkdag, met wat spanningen in het team, ga je boodschappen doen. “Ach, voor deze keer kan ik wel een keertje zondigen toch? Ik ben zo goed bezig en ik ben nu zoooo moe.. Weet je wat, ik neem een klein beetje pasta bij mijn salade met groentes, gewoon, een klein beetje, dat heb ik wel verdiend, en dan ga ik morgen weer verder met koolhydraatvrij eten…” En van het een komt het ander..
En zo beland voor je het weet in een vicieuze cirkel. Jaar in jaar uit kun je op deze manier bezig zijn met diëten, eetbuien, excessief sporten, eetregels, misschien zelfs wel overgeven om het eten na de eetbui weer kwijt te raken. En waarom? Je weet waarschijnlijk als geen ander wat goed voor je is, wat gezond voedsel is, hoe je eigenlijk echt goed voor jezelf zorgt. En toch lukt het je niet om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.
De vicieuze cirkel van diëten en eetbuien doorbreken
Internet staat vol met tips over hoe je eetbuien kunt voorkomen door bijvoorbeeld een gezond eetritme aan te houden, geen maaltijden over te slaan, etc. Maar dat weet jij toch allemaal al? Vrijkomen van het gevecht met eten lukt je dus niet met het zoveelste dieet of nieuwe eetregels. Nee, het diëten en de eetbuien zijn symptomen. En van symptoombestrijding weten we dat het tijdelijk verlichting kan geven maar dat het de oorzaak niet aanpakt. Je zult dus met de oorzaak van jouw ongezonde eetpatronen aan de slag moeten.
Oorzaken van extreme focus op eten en eetbuien
Een keer teveel eten, hier en daar wat eetregels, het kan vrij onschuldig beginnen maar voor je het weet ben je er de hele dag mee bezig. Gek genoeg helpen die focus op diëten en eten en de eetbuien jou ergens bij. Ja, op een nogal ongezonde manier dat wel, maar het vervult wel een functie. Welke functie dat is verschilt per persoon. Het excessief bezig zijn met eten kan een uiting zijn van een onderliggend negatief zelfbeeld. Als ik nu maar slank ben dan… wordt er van mij gehouden, ben ik mooi, ben ik wat waard, etc. Het kan ook zijn dat het je helpt in het onderdrukken van (onverwerkte) ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Wellicht ben je gepest, ben je een belangrijk iemand verloren of is er misbruik van je gemaakt. Vaak ook heeft het te maken met niet goed kunnen omgaan met emoties, stress en spanningen.
Zoek hulp
Eetproblemen zijn vaak moeilijk zelf te overwinnen en kunnen uitmonden in een eetstoornis. Blijf dus niet met je klachten rondlopen maar zoek hulp! Je kunt beginnen met iemand in je omgeving in vertrouwen te nemen. Een vriend of familielid. En zoek ook professionele hulp om de echte oorzaak van jouw problemen aan te pakken. Je kunt er beter eerder bij zijn dan later.
Kun jij hulp gebruiken bij het loskomen van jouw gevecht met jezelf en voeding? Neem dan gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.