Wie herkent het niet, van die momenten waarop je niet zo lekker in je vel zit? Dergelijke ups en downs horen bij het menszijn. In onze ogenschijnlijk maakbare wereld echter, met prachtige beelden op social media waarbij het altijd goed lijkt te gaan met iedereen, kunnen we al snel het idee krijgen dat we altijd gelukkig moeten zijn. En dat het aan onszelf ligt als dat niet zo is. Toch is het heel menselijk als je je zo nu en dan ongelukkig voelt. Hierdoor kun je ook de gelukkige momenten voluit ervaren.
Als je je steeds vaker en langduriger ongelukkig en leeg voelt, is er wellicht meer aan de hand. In dit artikel geef ik je 3 tips om wat makkelijker met deze gevoelens om te kunnen gaan.
De oorzaken van een ongelukkig en leeg gevoel
Dat ongelukkige en lege gevoel van binnen kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je afscheid hebt moeten nemen van een geliefde, je recent bent ontslagen of dat je naar een andere stad bent verhuisd. Dit kunnen allemaal aanleidingen zijn voor het voelen van leegte omdat je iets mist wat er eerst wel was. Er is een duidelijk aantoonbare reden.
Het is ook mogelijk dat je dat gevoel van leegte al sinds je kindertijd met je meedraagt. Je hebt in de tijd dat je opgroeide bijvoorbeeld geleerd dat jouw behoeften er niet toe doen of je kreeg geen erkenning voor je gevoelens. Als we in zo’n omgeving opgroeien vervreemden we van onszelf en ben je de verbinding met jezelf, je gevoelens en je behoeften kwijt. Het resultaat daarvan is dat je een leeg, ongelukkig gevoel met je meedraagt.
Een andere oorzaak kan zijn dat je bepaalde gevoelens vanuit zelfbescherming onderdrukt omdat ze te overweldigend zijn. Je drukt de onprettige gevoelens weg waardoor je hele gevoelsleven afvlakt en er alleen leegte overblijft.
Tenslotte kan een ongelukkig en afgevlakt gevoel ook een signaal zijn voor een (naderende) burn-out. Je systeem is overbelast en uit balans.
Hoe ga jij om met een ongelukkig en leeg gevoel?
Hoe ga jij om met jouw gevoel van leegte? Wat doe jij als je je ongelukkig voelt? Vaak gaan we op zoek naar bezigheden waardoor we ons even wat beter kunnen voelen. Heel logisch toch dat we dat doen? Het is echt een rotgevoel waar we liever niet bij stilstaan. Je trakteert jezelf op een nieuwe broek of op een flinke zak chips. Je kijkt uren aan een stuk series of je gaat juist heel hard werken. In feite ben je dan aan het proberen om de leegte in je te vullen. Zolang je alleen niet weet wat die leegte veroorzaakt, zal dit maar een kortstondig effect hebben. Het lost niets op.
Je kunt ook wegzakken in machteloosheid en schuldgevoel en nergens meer toe komen. Wellicht veroordeel jij jezelf omdat je vindt dat je niet zo moet klagen. Ook niet echt een constructieve manier om te dealen met je gevoelens.
3 tips om met deze gevoelens om te gaan
Heb jij last van een ongelukkig en leeg gevoel? Probeer dan de volgende 3 tips eens uit. Neem contact op met een professional als deze tips je niet verder helpen.
1. Onderzoek waardoor dit gevoel is ontstaan
Ga eens terug in je geheugen en probeer na te gaan wanneer dat ongelukkige en lege gevoel is ontstaan. Is er iets in je leven gebeurd waardoor je dit nu ervaart? Of gaat het helemaal terug naar de tijd waarin je opgroeide? Is je iets heftigs overkomen en is het mogelijk dat je jouw gevoelens daarover onderdrukt?
Het antwoord op deze vragen – de oorzaak van je vervelende gevoelens – is voor iedereen anders. De richting die je moet nemen om je weer beter te voelen dus ook.
2. Bespreek je gevoel met anderen
Gedeelde smart is halve smart. Het is een enorm cliché en tegelijk zit er veel waarheid in. Door jouw ongelukkige en lege gevoel met anderen te delen, kun je verbinding met anderen ervaren en alleen dat kan al wat bijdragen aan vervulling van dat lege gevoel.
Door te delen met anderen kun je ook herkenning vinden en het fijne daarvan is, is dat we ons realiseren dat we niet de enige zijn. We zijn niet gek. Door je gevoel te uiten en te bespreken krijg je de zaken voor jezelf ook beter op een rijtje.
3. Vraag jezelf af waar je behoefte aan hebt
Als je een leeg gevoel van binnen hebt, kan dat duiden op een gemis. Op een bepaalde behoefte waar nu niet in wordt voorzien. Het gevoel is als het ware een richtingaanwijzer. Bedenk bij jezelf waar jij echt behoefte aan hebt, maar nu niet krijgt. Is dit bijvoorbeeld een gebrek aan echt contact met andere mensen, of is het een gemis aan liefde, warmte en genegenheid?
Of misschien ervaar jij je leven als doelloos of zinloos en heb je juist behoefte aan richting in je leven.
Kom in actie
Als je eenmaal weet hoe jouw ongelukkige en lege gevoel is ontstaan, dat met vrienden of familie hebt besproken en doorhebt waar je echt behoefte aan hebt, is het tijd om in actie te komen. Onderneem kleine stapjes om je situatie te veranderen.
Als je een grote behoefte hebt aan meer liefde dan hoef je je niet meteen op een datingsite in te schrijven. Een kleinere stap, zoals vaker afspreken met vrienden of familie kan je ook al een eindje op weg helpen. Elke verandering begint met een kleine stap.
Kun jij wat hulp gebruiken om zicht te krijgen op de oorzaak van jouw lege, ongelukkige gevoel van binnen of om hier verandering in aan te brengen? Neem dan gerust contact met me op voor een kennismakingsgesprek.